Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια : «Αλλοίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν…» Αφιέρωμα στον Δ. Μητροπάνο (α’ μέρος)| 05.07.2022

«Αλλοίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν…» Ο Δημήτρης Μητροπάνος και οι ζωντανές ηχογραφήσεις του στη δισκογραφία Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Ιουλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 .

Δέκα χρόνια μετά τη φυγή του Δημήτρη Μητροπάνου, τον ακούσαμε  και στην δισκογραφία να τραγουδά Μάνο Λοίζο, Μανώλη Ρασούλη και «Όλα σε θυμίζουν». Τελικά, ποτέ δεν ξέρεις τι έχει καταγραφεί σε κάποιο αρχείο, με κάποια αφορμή… Ο διπλός δίσκος «Κρυφά 2» που κυκλοφόρησε τελευταία αλλά και η κασετίνα «Κρυφά» με πέντε ψηφιακούς δίσκους που κυκλοφόρησε το 2014, είναι χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της πραγματικότητας… Και κρύβουν πολλές εκπλήξεις σε ότι αφορά το ρεπερτόριο του Δημήτρη Μητροπάνου. Όπως παράλληλα και διαφορετικές ερμηνείες του σε τραγούδια που έχουμε συνδέσει με τη φωνή του.

Είναι αυτές οι δύο πρώτες εκπομπές από μια σειρά – οδοιπορικό στις ζωντανές ηχογραφήσεις του Μητροπάνου που έχουν καταγραφεί στη δισκογραφία. Από το Θέατρο Λυκαβηττού στα 1990, στο «ΖοοΜ» του 1996, στην «Ακτή Πειραιώς» με το «Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο» και στον απολογισμό, στο Ηρώδειο του 2009. Συναυλίες προσωπικές αλλά και συναυλίες συνθετών όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Χρήστος Λεοντής και ο Μίμης Πλέσσας. Τραγούδια που έχουν σημαδευτεί από τις ερμηνείες του κι άλλα απρόβλεπτα με την δική του φωνή.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».  

ΥΓ : Το «Αλλοίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» είναι η πιο δυνατή μάλλον στιγμή ενός ποτ πουρί που ξεκίνησε από τον δίσκο «Λαικά ‘76» του Δημήτρη Μητροπάνου και τον συνόδεψε σε όλες σχεδόν τις ζωντανές εμφανίσεις του από εκεί και κάτω. Τραγούδι του σολίστα του μπουζουκιού Μίμη Χριστόπουλου με στίχους του μόνιμου συνεργάτη του Σάκη Καπίρη, που ο Μητροπάνος τραγούδησε σε δεύτερη εκτέλεση – το είχε πρωτοπεί, αρχές του ’70 ο Κωστής Χρήστου – αλλά έμελλε να αποτελέσει βάση της επικοινωνίας, της αγάπης του από τον κόσμο. Δικαιωματικά μπορεί να είναι ο τίτλος αυτής της σειράς εκπομπών.

σχετικα ondemand