Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια : Ο Ζαμπέτας μετά τον Ζαμπέτα – «Όλα είναι διάταξη ψυχής!» | 21.07.2022

 Πέμπτη 21/7,  9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα

Η αφορμή ήταν η «συνάντηση» του Γιώργου Νταλάρα με τον Γιώργο Ζαμπέτα, 30 χρόνια μετά τη φυγή εκείνου! Τα τραγούδια που είπε με στίχους του εγγονού ή μαζί με τον εγγονό  Γιώργο Ζαμπέτα. Βέβαια, ο Γιώργος Νταλάρας από τα χρόνια του ’70 και του ’80, ξανατραγουδώντας  και επαναφέροντας το «Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα», το «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου» και το «Τι σού ‘κανα και μ’ εγκατέλειψες», απέκτησε ξεχωριστό ρόλο ανάμεσα στους ερμηνευτές του, χωρίς ποτέ να συνεργαστεί μαζί του. Υπάρχουν όμως αρκετές ακόμη ανέκδοτες μελωδίες του Ζαμπέτα που βρήκαν θέση στη δισκογραφία στα 30 χρόνια που εκείνος λείπει. Στους δίσκους «Της αγάπης χρώματα» με τον Μανώλη Μητσιά, «Ο Τζακ ο Χάρα» με την Βίκυ Μοσχολιού, στην «Ανωτάτη Ζαμπετική» του Παντελή Αμπαζή. Όπως υπάρχουν και σκόρπιες στιγμές όπως το «Αφήνω πόρτες ανοιχτές» που έγραψε η Βάσω Αλαγιάννη για να τραγουδήσει η Χάρις Αλεξίου, πάντα πάνω σε μια ανέκδοτη μελωδία του Ζαμπέτα. Υπάρχουν ακόμη επαναφορές παλιών του τραγουδιών όλα αυτά τα χρόνια, με τον κλασσικό ή άλλο τρόπο, με παλιούς και νεώτερους ερμηνευτές. Στην εκπομπή επιχειρούμε μια πρώτη επιλογή από αυτό το υλικό. Χωρίς να ξεχνάμε ποτέ ότι και μέσα σε όσα ηχογράφησε ο ίδιος ο Γιώργος Ζαμπέτας υπάρχει πολύ υλικό που αξίζει μια νέα ακρόαση, που μπορεί να μας μιλήσει οποιαδήποτε στιγμή το ακούσουμε.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ : Το «Όλα είναι διάταξη ψυχής!» είναι η τελευταία φράση της αυτοβιογραφίας του Γιώργου Ζαμπέτα, όπως την κατέγραψε η Ιωάννα Κλειάσιου στο βιβλίο «…και η βρόχα έπιπτε… στρέιτ θρού. Γιώργος Ζαμπέτας «Βίος και πολιτεία» ( Εκδ. «Ντέφι», 1997 ). Θέση αλλά και κριτική σε όσα έγιναν αλλά και σε όσα θα γίνουν με αφετηρία το υλικό του. Πάντα ψάχνουμε αφορμές για να αναζητούμε γεγονότα αλλά και σκέψεις όπως έχουν καταγραφεί στην εν λόγω έκδοση.    

σχετικα ondemand