Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Οδός Αριστοτέλους»: Ένας δίσκος, μια ιστορία, μια εποχή. Τραγούδια του Γιάννη Σπανού με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου

Τρίτη 31 Μαΐου 2022, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Το ομώνυμο τραγούδι έγραψε ιστορία μέσα από τα χρόνια. Ο δίσκος βινυλίου όπου πρωτακούστηκε – και ονομαζόταν ακριβώς «Οδός Αριστοτέλους» – όμως, ήταν μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες της εποχής του.
Ήταν στα τέλη του 1974, στη χρονιά της μεταπολίτευσης. Και βεβαίως, ο Μίκης Θεοδωράκης και το πολιτικό τραγούδι έπαιρναν τη ρεβάνς. Ωστόσο, και ο Γιάννης Σπανός με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο γράφοντας όλα τα τραγούδια του δίσκου, δεν είχαν μια συγκεκριμένη άποψη δημιουργίας για εκείνη τη στιγμή. Η μελαγχολία και η νοσταλγία της «Αριστοτέλους», κέρδισαν το χρόνο. Οι πιο λαϊκές εικόνες του δίσκου όμως, δεν βρήκαν τον ίδιο στόχο, δεν είχαν την ίδια αποδοχή. Και οι τρείς τραγουδιστές (Καλατζής, Αλεξίου, Πάριος) πολύ γρήγορα ο καθένας πήρε το δικό του και διαφορετικό δρόμο.

Ο Καλατζής «υποχώρησε» μετά τις επιτυχίες με Λοΐζο, Κουγιουμτζή, Κατσαρό. Η Αλεξίου, σε λίγους μήνες ηχογράφησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με «βάση» τη «Δημητρούλα». Και την ίδια στιγμή, ο Πάριος λέει το «Ποτέ δε σε ξεχνώ».

48 χρόνια μετά, ακούμε όλα τα τραγούδια του δίσκου «Οδός Αριστοτέλους» και ψάχνουμε εικόνες και αφηγήσεις γύρω από αυτόν και την εποχή της δημιουργίας του. Στη σειρά αυτής της εκπομπής όπου ακούμε και τις δύο πλευρές ενός παλιού δίσκου από την ιστορία του τραγουδιού – σα να τους βάζαμε τώρα στο πικ απ.
Και πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand