Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Και θέλω να σαλπάρω, απόψε για την Πάρο…»

Νησιώτικα στα χρόνια της καραντίνας . Ακούμε και συζητάμε με τον Νίκο Οικονομίδη

Απόψε, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Τραγούδια της αγάπης, τραγούδια του γλεντιού  ή τραγούδια – ταξίδια σε νησιά, νησιώτικα μέρη ή συνθήκες ζωής, που έγραψε ή εξέδωσε  τα δύο τελευταία χρόνια ο βιολίστας Νίκος Οικονομίδης.  «Με το τραγούδι του γιαλού μέσα στη φεγγαράδα…»

 Οι ενότητες «Τ’ αθάνατο νερό» και «Νησιώτικη ζυγιά». Κάποια τραγούδια για την άνοιξη στα νησιά μέσα στην καραντίνα του 2021! Αλλά και με νοσταλγική διάθεση  απέναντι «στης Ερυθραίας τα χωριά» : «Βασιλικός εμύρισε και η καρδιά μου γύρισε…». 

Με μια δισκογραφία μοιρασμένη ανάμεσα στην καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών  από διάφορα νησιά και στην προσωπική του δημιουργία σε ανάλογα πλαίσια, ο Νίκος Οικονομίδης. Σε λίγο, συμπληρώνονται 40 χρόνια από τις πρώτες του καταγραφές. Από το «Γιάντα» και το «Ωπα! Ώπα! » στα «περάσματα» στα Κύθηρα, στην Αμοργό, στη Χίο, «Ανατολικά  – ή …Μικρασιατικά – του Αιγαίου» και παράλληλα με το «Αντικέρι», το «Γλέντι», τα «Λίγα σπίτια στο λιμάνι», τη «Μάνα» ή το «Με το φίλο μου το Ρίζο». Με βασικούς συνεργάτες κατά καιρούς την Ελένη Λεγάκη, τη Μαρίζα Κωχ, τη Δόμνα Σαμίου, τη Γιασεμή Σαραγούδα, η την Γεωργούλα… φουρνάρισσα από το Κουφονήσι… Με τον Νίκο Παπάζογλου και τον Παντελή Θαλασσινό… Και τα τελευταία 12-15 χρόνια, με την αποκλειστική και καθοριστική συμμετοχή της Κυριακής Σπανού… Με τη διάθεση αλλά και τις δυνατότητες να στηρίξουν το γλέντι, το τραγούδι,  τις εμπειρίες και τις συνθήκες της νησιώτικης ζωής… Με απλά λόγια, με μελωδίες που χορεύουν ή συγκινούν από μόνες τους, με εξωστρέφεια αλλά και με πάθος.

Ακούγοντας χαρακτηριστική αποσπάσματα, συζητάμε μαζί του για τις συνθήκες που τα δημιούργησαν μέσα σ’ αυτές τις συγκυρίες… Πάντα, με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand