70 Χρόνια Δεύτερο
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

#70 Χρόνια Δεύτερο – «Η Παράδοση μας Αύριο»: Eivala, Ναταλία Λαμπαδάκη και Ντιλγκιρούδι

Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας, το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, γιορτάζει μαζί με τους ακροατές του και συναντάει εκείνους που χτίζουν τις γέφυρες από το χτες στο σήμερα και οδηγούν την παραδοσιακή μας μουσική στο αύριο. Ένας κύκλος 15 εκπομπών, που θα μεταδίδονται από τις 2 Μαΐου και κάθε μέρα έως τις 15 Μαΐου, στις 13.00, με ζωντανές ηχογραφήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με συγκροτήματα και μουσικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, αλλά μουσικές συμπράξεις μόνο για τα γενέθλια του Δευτέρου Προγράμματος.

Την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 13:00, ακούμε τους Eivala, τη Ναταλία Λαμπαδάκη και το Ντιλγκιρούδι

Οι «Eivala» είναι ένα μουσικό συγκρότημα με ρεπερτόριο ως επί το πλείστον εμπνευσμένο από την Ελληνική παράδοση και τη Σμύρνη του 19ου-20ου αιώνα. Γνωστά και άγνωστα τραγούδια, κρυμμένες ιστορίες για έρωτες, καημούς, μεράκια, για τη ζωή και τον θάνατο. Οι «Eivala» ζωντανεύουν ιστορίες εκείνης της εποχής μέσα από τη μουσική, αναπολούν για την ειρηνική συνύπαρξη πολιτισμών και επαναδιαπραγματεύονται τις ανθρώπινες σχέσεις με όχημα τη μουσική, με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και φέρνουν στην επιφάνεια όλο τον χαμένο αισθησιασμό, τη δυναμική, αλλά και ιστορική μνήμη μιας μεγάλης σχολής της λαϊκής αστικής μουσικής και των συνθετών και μουσικών του τότε. Φρέσκια μουσική αντίληψη, μία άλλη σύγχρονη ματιά στο σμυρναίικο και μικρασιατικό ρεπερτόριο.

Οι «Eivala» είναι:
Ιφιγένεια Ιωάννου, τραγούδι, κανονάκι
Θανάσης Βαλάσκας, τραγούδι
Γιάννης Πούλιος, βιολί
Γιώργος Παππάς, ούτι
Αντώνης Καλιούρης, κλαρίνο
Πέτρος Παπαγεωργίου, κρουστά
Γιώργος Βεντουρής, κοντραμπάσο
___________________________________________________
Η Ναταλία Λαμπαδάκη, απόφοιτη του τμήματος μουσικής επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο δημοτικό τραγούδι, έχει επιλέξει συνειδητά να «υπηρετήσει» αυτό το είδος μουσικής όχι μόνο συμμετέχοντας σε αντίστοιχες μουσικές ομάδες ή ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια ή και διδάσκοντας πολυφωνικό τραγούδι. Την φετινή χρονιά (2022) κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο-cd με τίτλο «Τα τραγούδια της ντροπής» όπου καταγράφει, σχολιάζει κατατοπιστικά, αλλά και ερμηνεύει εννέα δημοτικά τραγούδια, διασκευασμένα από τον Σταύρο Ρουμελιώτη, που αφηγούνται αιματοβαμμένες ιστορίες από την παράδοση.

Ναταλία Λαμπαδάκη, φωνή
Σταύρος Ρουμελιώτης, Διασκευές, ενορχηστρώσεις τραγουδιών, ηλεκτρική κιθάρα-πλήκτρα
Fausto Sierakowski, Σαξόφωνο
Βασίλης Μαντζούκης, Τύμπανα
Λάμπρος Παπανικολάου, Κοντραμπάσο
___________________________________________________
Το «Ντιλγκιρούδι», αποτελούμενο από πέντε γυναικείες φωνές και μια λύρα, παρουσιάζει τραγούδια από το ομαδικό φωνητικό ρεπερτόριο της Θράκης και της Μακεδονίας. Τραγούδια από τα έθιμα, τραγούδια από τα νυχτέρια, τραγούδια εργασίας. Τραγούδια που πέρασαν από τη μία γενιά στην άλλη, μέσα από τις γυναικείες φωνές που τα κράτησαν ζωντανά. Στο επιλεγμένο ρεπερτόριο, το γυναικείο στοιχείο αναδύεται και με έναν ακόμα τρόπο: Η γυναίκα στη στιχουργία του παραδοσιακού τραγουδιού, ομολογεί, μέσα από διάφορους κοινωνικούς ρόλους, αυτά που έμειναν ανομολόγητα στη ζωή της. Σημείο αφετηρίας του σχήματος ήταν οι κοινές σπουδές στην παραδοσιακή κατεύθυνση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκε μια συναυλία- αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη στην Ξάνθη, στην οποία τα κορίτσια τραγούδησαν για πρώτη φορά ως φωνητικό σύνολο.

Το «Ντιλγκιρούδι» είναι
Σαλονικιά Τσαντσάνη, θρακιώτικη λύρα – φωνή
Ιωάννα Καλλέργη, φωνή
Νατάσα Τσακηρίδου, φωνή
Λυδία Φουρτούνα, φωνή
Αναστασία Χατζηαποστολίδου, φωνή

Παρουσίαση-Επιμέλεια: Δήμητρα Κόχιλα

σχετικα ondemand