Ένας Άμλετ για το δρόμο Ελένη Κουρτίδου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

12Οκτ2020- Ένας Άμλετ για το δρόμο – Γλυκερία Μπασδέκη

H συγγραφέας Γλυκερία Μπασδέκη στον 9.58 fm της ΕΡΤ3.

H συγγραφέας Γλυκερία Μπασδέκη ήταν καλεσμένη στον 9.58, στην εκπομπή της Ελένης Κουρτίδου «ένας Άμλετ για το δρόμο» με αφορμή το κείμενο που έγραψε για τα 55α Δημήτρια, με τίτλο “Ριγιούνιον”, με την Καρυοφυλλιά να το ερμηνεύει σε μια μαγνητοσκοπημένη  ανάγνωση που θα μεταδοθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας τη δίκη της χρυσής αυγής και την καταδικαστική απόφαση είπε πως η απόφαση ήταν μια δικαίωση αλλά οτιδήποτε είναι φασιστικό αν θέση δεν μπορεί να αφήνεται μέσα στο πλαίσιο μιας χαριέσσας ατμόσφαιρας του «έλα μωρέ». «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά» είπε η συγγραφέας χρησιμοποιώντας μια φράση από το κείμενο της για να μιλήσει για την εποχή. «Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ούτε το να ζεις, ούτε το να εργάζεσαι, ούτε τι θα πει δικαιούμαι, ούτε ποιος είναι αυτός που αποδίδει τη δικαιοσύνη και το δίκαιο».

«Δικαιούμαστε το 50% της πληρότητας του χαμόγελου μας και αν είμαστε καλά παιδιά  και τηρήσουμε τα μέτρα θα δικαιούμαστε άλλο ένα 15%»  είπε η Γλυκερία Μπασδέκη απαντώντας σε ερώτηση για τους  κανόνες λειτουργίας των χώρων του θεάματος που ισχύουν από σήμερα. «Το θέατρο είναι στους  πέντε ανέμους. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για τους ανθρώπους που ζουν από αυτό. Χάνω το χαμόγελο μου καθώς το λέω αυτό.»

 «Αυτή η πανδημία είναι η κερκόπορτα για ανελευθερίες και καταστολή, το νιώθω συνέχεια, απειλούνται βασικές ελευθερίες τόσο ατομικές, όσο και συλλογικές. Όλα τα κεκτημένα είναι υπό αίρεση.»

«Η τέχνη και η δημιουργία χρειάζονται απόσταση και χρόνο για να μιλήσουν για την εποχή τους εκτός αν είσαι μπροστά στα οδοφράγματα. Τότε πρέπει άμεσα να τη σκαρώσεις τη μπροσούρα. Αισθάνομαι διαρκώς ότι είμαι στα οδοφράγματα. Ακούω οτιδήποτε ακούγεται, όχι μόνο την επικαιρότητα αλλά και τους ανθρώπους γύρω μου. Όλο αυτό δημιουργεί μέσα μου ένα μεγάλο γλωσσικό αρχείο.»  «Και τελικά καταλήγω ότι ο  ήχος της σιωπής είναι ο ήχος που ακούγεται γύρω μας μεσ’ τον πολύ αχό»

 

σχετικα podcasts