Πολιτιστική Ατζέντα Βάσω Βλαχοπούλου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

Πολιτιστική Ατζέντα | 25.05.2023

ΠΕΜΠΤΗ 25  ΜΑΙΟΥ Ατζέντα Πολιτισμού

Τελευταία  παράσταση του «Ναι” – ”Oui” του Gabriel Arout, σε σκηνοθεσία του Αστέριου Πολυχρονίδη, , στη Μονή Λαζαριστών,  στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.  

Τελευταία παράσταση και του «Ay, Carmela!” του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα  στο Θέατρο ”Αυλαία” σε  μετάφραση – σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στις 20.00,  σε μια ξεχωριστή βραδιά που συνδυάζει τη μουσική και την περιβαλλοντική συνείδηση. Δύο κορυφαίες ορχήστρες, η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των J.S. Bach, Sir Harrison Birtwistle και Terry Riley. Τη βραδιά θα ανοίξει μια σύντομη συζήτηση από καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς πάνω στη θεματική της συναυλίας.

 Οι  blues ήχοι των “Nick and the Backbone” θα πρωταγωνιστήσουν στη Μικρή Σκηνή στις 21.30.

Στην γκαλερί Κapopoulos Fine Arts  εγκαινιάζεται στις 18.00, η ατομική έκθεση του Απόστολου Λάβδα με τίτλο “Μνήμες Χρώματα”, η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου.

Στο Βυζαντινό Μουσείο στις 12:00 διοργανώνεται θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου στον φυτικό κόσμο των Βυζαντινών μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης, ενώ στις 19:00 διοργανώνεται προβολή αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ούριακος”,  στο αμφιθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (σκηνοθεσία: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, επιστημ. επιμέλεια του καθηγητή Α.Π.Θ. Νίκου Ευστρατίου).

Από σήμερα έως και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 διεξάγεται το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Επταπύργιο, σχολική σκυταλοδρομία, καθώς και ο καθιερωμένος Αγώνας Δρόμου Μνημείων. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΙΑΜΟΣ” με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μακεδονίας, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Στον πολυχώρο πολιτισμού  Ένεκεν, στις 19.00,  θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή του Βασίλη Ιωαννίδη «Κρύπτης Θυμίαμα». Ομιλητές: Δήμητρα Μήττα φιλόλογος συγγραφέας, Γιώργος Δελιόπουλος ποιητής διευθυντής του περιοδικού Καρυοθραύστης, Τόλης Νικηφόρου ποιητής πεζογράφος. Πιάνο θα παίξει η Κατερίνα Ξενιτίδου και θα τραγουδήσει η Τότα Κυριακιζίδου. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Ιωαννίδη.

Στο πλαίσιο του Thessaloniki Street Food Festival που θα διαρκέσει  έως την Κυριακή 28 Μαΐου, στον προαύλιο χώρο της ΔΕΘ – TIF Helexpo σήμερα εμφανίζεται ο Εισβολέας με Full Band, και οι Speakeasies Swing Band.