Πολιτιστική Ατζέντα Βάσω Βλαχοπούλου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

Πολιτιστική Ατζέντα | 10.05.2023

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΙΟΥ Ατζέντα Πολιτισμού

Ολοκληρώνεται o κύκλος παραστάσεων «η  Κυρά της Ρω», στο θέατρο Αμαλία. Η ιστορία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω, από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της.

Ο Αντώνης Κρόμπας κι ο Λευτέρης Ελευθερίου υπογράφουν “Σύμφωνο Επιβίωσης”, στο θέατρο Κολοσσαίον ,στις 21.30, και σχολιάζουν, σατιρίζουν, υποκρίνονται, εκνευρίζουν και ερεθίζουν το κοινό μέσα σε ένα καταιγιστικό δίωρο.

 Σήμερα στις 20:30, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχεται την University of Memphis Touring Choir, από το Tennessee των Η.Π.Α., σε μια ξεχωριστή βραδιά με ερμηνείες έργων Αμερικάνων συνθετών, με ένα πρόγραμμα που εστιάζει στις γυναίκες και τους Αφροαμερικανούς δημιουργούς. Στο δεύτερο μισό της βραδιάς, θα συμμετέχει και η Χορωδία ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Περφόρμανς ”Πράσινα όνειρα, υδάτινες θεότητες και techno προφητείες”  της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι), ως τις 14 Μαΐου 2023, σήμερα στις 21.00, η  Niya B.

Εγκαινιάζεται  στην Αίθουσα Τέχνης Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών στις 19:30, η έκθεση ζωγραφικής “Από το σκοτάδι στο φως, From darkness to light”. Πρόκειται για την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μίνας Φάκκα, η οποία θα διαρκέσει τις 17 Μαίου

Στον χώρο του Βυζαντινού Λουτρού θα φιλοξενηθεί, έχοντας σήμερα εγκαίνια στις 20.00,  η εγκατάσταση «ΤΟΜΕS#ΓΡΑΦΕS» των εικαστικών Λέας Καββαδία και Ειρήνης Μωυσίδου. Μια συνομιλία και εναπόθεση έργων, με την συμπερίληψη performance από την Νάσια Καρατσιράκη, τις ηχογραφίες της Σοφίας Αντωνακάκη, και την αλληλεπίδραση του Χάρη Κοντοσφύρη. Τα έργα υπό την μορφή εγκατάστασης ενοποιούνται μεταξύ τους και με τον χώρο, δημιουργούν νέα πεδία διάβασης, παραθέτουν εμπειρίες και συμβάντα ενός τραυματισμένου κόσμου, και προτείνουν στάσεις περισυλλογής. Η μυσταγωγία του Βυζαντινού Λουτρού βαπτίζει εκ νέου την αφήγηση , επεκτείνει τις διαστάσεις και αναδομεί την ύπαρξη. Διάρκεια έκθεσης 10.5 με 23.5 ΗΜΕΡΕΣ  και ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΡΙΤΗ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 – 13:00.

Σήμερα στις 19:00, στην  Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος στο πρόγραμμα του Αρχαιολογικού  Μουσείου για τον μήνα Μάιο, παρουσιάζεται  διάλεξη της Κωνσταντίνας Ακτύπη, αρχαιολόγου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας, με τίτλο “Μια αρχαία πόλη στα πόδια μας: τα ψηφιδωτά δάπεδα της ρωμαϊκής Πάτρας διηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων της”.