Ο Καθηγητής Μετεωρολογίας ΑΠΘ Πρόδρομος Ζάνης, στον 102FM της ΕΡΤ3 | «Αίθουσα Σύνταξης» | 10.01.2025

Ο Καθηγητής Μετεωρολογίας ΑΠΘ Πρόδρομος Ζάνης, στον 102FM της ΕΡΤ3 | «Αίθουσα Σύνταξης» | 10.01.2025 Your browser does not support the audio element. https://www.ertecho.gr/wp-content/uploads/2025/01/20250110-zanis.mp3 Your browser does not support the audio element. https://www.ertecho.gr/wp-content/uploads/2025/01/20250110-zanis.mp3

Στις εργασίες του συνεδρίου για την ανθεκτικότητα της Θεσσαλονίκης στην κλιματική κρίση, καθώς και στα χρήσιμα πορίσματα και συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτό αναφέρθηκε  ο καθηγητής Μετεωρολογίας ΑΠΘ Πρόδρομος Ζάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Είναι μια αξιόλογη πρωτοβουλία του δήμου και δείχνει ότι έχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά του. Ουσιαστικά θα παρουσιαστεί ένα επιστημονικό υποστηρικτικό συμβούλιο του δήμου, στο οποίο συμμετέχουν ακαδημαϊκά στελέχη του ΑΠΘ με εξειδίκευση στα θεματικά πεδία της κλιματικής κρίσης. Έχουν συνεργασία και πριν. Τώρα γίνεται συντονισμένη προσπάθεια στα συγκεκριμένα θέματα της κλιματικής κρίσης και της ανθεκτικότητας. Δεν θέλω να εκφοβίζω ή να λέω μεγαλοστομίες. Η φύση και η μεταβλητότητα του καιρού είναι γνωστή. Πάντα είχαμε και θα έχουμε ακραία φαινόμενα. Απλώς με την υπερθέρμανση του πλανήτη έχουμε περισσότερα και συχνότερα ακραία φαινόμενα» επισήμανε ο κ. Ζάνης.

Και πρόσθεσε:  «Τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε επτά επεισόδια με ημερήσια ποσότητα βροχής από 60 χιλιοστά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 6. Ούτως ή άλλως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθεκτικές στα ακραία φαινόμενα. Δεν είμαι ειδικός. Υπάρχει μια τάση, μια αύξηση της στάθμης  της θάλασσας, όχι ότι θα βυθιστεί η πόλη, όχι ότι θα έχουμε συνταρακτικά, ουσιαστικά μιλάμε για κάποια χιλιοστά, για κάποια εκατοστά, θα έχουμε μια υπόγεια διάβρωση. Δεν είναι μόνο τα σχέδια, αλλά και τα έργα που πρέπει να γίνονται για τη διαχείριση  κινδύνων  πλημμύρας, παράκτιας ζώνης, κλπ. Υπάρχει μια διάθεση και είμαστε σε θετική κατεύθυνση. Στην πρόσφατη καταιγίδα “Μπόρα” δεν ήταν έτοιμη η πόλη. Κι αν υπάρχει μια ισχυρή βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα, όταν πρακτικά πολλά από τα ρέματα έχουν μπαζωθεί και δεν υπάρχει δίοδος. Στη Βαλένθια είχαν κάνει τεχνικά έργα, τα οποία όμως δεν τους προστάτεψαν. Το 2024 ήταν το πιο θερμό έτος. Το γεγονός ότι έπεσαν κάποια χιόνια δεν σημαίνει ότι διάγουμε έναν πιο ισχυρό χειμώνα . Είμαστε ακόμη στον Ιανουάριο. Να κλείσει και ο Φεβρουάριος για να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε αν ήταν ψυχρός ή θερμός. Προς το παρόν διάγουμε το πιο θερμό έτος από το 1930 και στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ON DEMAND

Exit mobile version