Στις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις που βρίσκονται στο επίκεντρο συζήτησης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την ασταθή και μεταβαλλόμενη εσωτερική πολιτική κατάσταση, λόγω εκλογών, σε ηγέτιδες χώρες, αλλά και οι καταστροφικοί κίνδυνοι που εγκυμονεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αναφέρθηκε η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μαίρη Μπόση, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» στον 102FM της ΕΡΤ3.
«Το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει προφορικά ότι δεν θα επεκταθεί. Είχε δώσει τη σχετική υπόσχεση. Αντίθετα πράττοντας επεκτάθηκε πάρα πολύ, την ίδια ώρα που ειδικοί, εμπειρογνώμονες για τα διεθνή θέματα, πρώην υπουργοί Εξωτερικών συνιστούσαν προς το ΝΑΤΟ «μη το κάνετε αυτό». Η Ουκρανία ήταν η κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία, αφού προκαλούσε και έθιγε άμεσα ζωτικά της συμφέροντα ασφαλείας, τα οποία δεν έγιναν σεβαστά από το ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα η Ρωσία με τις βαλτικές χώρες δεν αντέδρασε, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Για τις βαλτικές χώρες δεν υπήρξε παρόμοια κινητοποίηση από την πλευρά της Ρωσίας, όπως αυτή για την Ουκρανία. Οι Ρώσοι αργούν, αλλά λειτουργούν», επισήμανε η κα. Μπόση.
Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι δεν όρθωσαν λόγο και ανάστημα ούτε για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τους προκάλεσε η ανάφλεξη με τη Ρωσία στην Ουκρανία, ούτε για τα ζητήματα της δικής τους ασφαλείας. Το ερώτημα παραμένει και για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες και για την ηγεσία των ΗΠΑ που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές: ποια ηγεσία θα ορθώσει το μέγεθος της διπλωματίας, για να σταματήσει τον πόλεμο. Ουαί και αλλοίμονο για όλους μας, αν συνεχιστεί ο πόλεμος αυτός».
Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο ουκρανικό η κα Μπόση σημείωσε: «Όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα λόγου, όταν θέλουν να το ασκήσουν, εξυπηρετώντας τα εθνικά τους συμφέροντα. Πρόσφατη νομίζω ότι είναι η ομολογία για την στρατιωτική απογύμνωση ασφάλειας των νησιών μας, στο Ανατολικό Αιγαίο. Δυστυχώς η χώρα μας έχει καταστεί Άφωνη Αποικία».