Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ΠΑ.ΜΑΚ. Νίκος Μαραντζίδης, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 01.07.2024

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ΠΑ.ΜΑΚ. Νίκος Μαραντζίδης, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 01.07.2024 Your browser does not support the audio element. https://www.ertecho.gr/wp-content/uploads/2024/07/20240701-maratzidis.mp3 Your browser does not support the audio element. https://www.ertecho.gr/wp-content/uploads/2024/07/20240701-maratzidis.mp3

Για το αναμενόμενο σοκ της ακροδεξιάς κυριαρχίας της Μαρί Λεπέν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές του Α΄ Γύρου στη Γαλλία, των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται  και του τρόπου αντιμετώπισης της προοπτικής της ακροδεξιάς επικράτησης από το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα δυνάμεων, ενόψει μάλιστα του Β’ Γύρου των εκλογών την επόμενη Κυριακή αναφέρθηκε  ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» στον 102FM της  ΕΡΤ3.

«Ήταν αναμενόμενο (σ.σ. το αποτέλεσμα). Αντανακλούσε τους συσχετισμούς στις ευρωεκλογές και άρα δεν θα μπορούσε να είναι δραματικά διαφορετικό, παρά την πολύ αυξημένη συμμετοχή και την πολιτική ενεργοποίηση των Γάλλων. Οι δημοσκοπήσεις όλο το διάστημα αποτύπωσαν περίπου τους συσχετισμούς δύναμης με καταγραφή των τριών μπλοκ, με το κυρίαρχο πρώτο να είναι αυτό της άκρας δεξιάς της κυρίας Λεπέν, στο 33%», επισήμανε ο κ. Μαραντζίδης.

Στο ερώτημα γιατί ο Πρόεδρος Μακρόν προέβη σε αυτή την πρωτοβουλία διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης βουλευτικών εκλογών ο κ. Μαραντζίδης υπογράμμισε:

«Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει καθόλου, και δυστυχώς δεν είμαι ο μόνος, γιατί το έκανε. Δεν πιστεύω ότι στα σοβαρά θα περίμενε κάτι δραματικά διαφορετικό. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι ακριβώς είχε στο μυαλό του. Καταλαβαίνω ότι έλκεται από μια παράδοση όσον αφορά τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Ντε Γκολ. Του αρέσουν αυτά. Ο Ντε Γκολ διέλυσε δύο φορές το κοινοβούλιο τη δεκαετία του ’60, επιδιώκοντας να διαμορφώσει ο ίδιος τα γεγονότα. Εκτιμούσε ο Μακρόν ότι θα ερχόταν η ώρα ως το 2027 που θα αναδεικνυόταν η άκρα δεξιά, η κυρία Λεπέν, κυρίαρχη ενόψει των προεδρικών εκλογών, οπότε  θέλησε να τα κάνει άνω-κάτω, να προκαλέσει γεγονότα αντί να τα περιμένει; Θα περιμένουμε και τον δεύτερο γύρο, αλλά πιστεύω ότι η Γαλλία μπήκε σε μια περίοδο ακυβερνησίας. Η άσκηση της διακυβέρνησης από την επόμενη Δευτέρα ή την Κυριακή το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ON DEMAND

Exit mobile version