Ο επιστημονικός διευθυντής του Σπηλαίου της Αλιστράτης Νίκος Καρτάλης, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 27.06.2024

Your browser does not support the audio element. https://www.ertecho.gr/wp-content/uploads/2024/06/20240627-kartalis.mp3 Your browser does not support the audio element. https://www.ertecho.gr/wp-content/uploads/2024/06/20240627-kartalis.mp3

Στους πρωτοποριακούς τρόπους αξιοποίησης τηςτεχνητής νοημοσύνης στο απαιτητικό έργο τηςξενάγησης και της εισαγωγής της ρομποτικής σε αυτηναναφέρθηκε ο επιστημονικός διευθυντής του Σπηλαίουτης Αλιστράτης Νίκος Καρτάλης, μιλώντας στηνεκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Πριν από 18 χρόνια είχα δει ένα ρεπορτάζ στηντηλεόραση μ’ ένα ρομπότ που έκανε ξενάγηση σεμουσείο και πήρα την ιδέα. Αξιοποποιήσαμε έναπρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία κι εδώ και τρίαχρόνια, από τον Ιούλιο του 2021, υλοποιούμε τηρομποτική ξενάγηση. Το ρομπότ έγινε από το ΊδρυμαΤεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης. Πήραμεκονδύλια, χρηματοδοτήσαμε ερευνητές. Δενυπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο ρομπότ-ξεναγός.

Η “Περσεφόνη”, την ονομάσαμε από τη μυθολογία(κόρη της θεάς Δήμητρας και σύζυγος του Πλούτωνα,του θεού του Κάτω Κόσμου), μπορεί να ξεναγήσει σε 33γλώσσες. Μία από αυτές είναι τα αρχαία ελληνικά και σε10 μέρες από σήμερα θα έχουμε και τα ποντιακά.Θέλουμε να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από το 1924,από την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στηνΑλιστράτη, είναι ένα φόρος τιμής και η διάλεκτος θαπρέπει να συνεχίσει να μιλιέται», επισήμανε ο κ.Καρτάλης,

και πρόσθεσε:«Δεν μειώσαμε τις θέσεις εργασίας, αντίθετααυξήσαμε τους εργαζόμενους. Το ρομπότ ξεναγεί σταπρώτα 150 μέτρα και μετά αναλαμβάνει ο άνθρωπος. Τορομπότ έχει τη δυνατότητα να ξεναγεί ταυτόχρονα σε 3γλώσσες. Επίσης, με το κινητό μπορούν να σκανάρουνσε διάφορα σημεία και να ξεναγηθούν μόνοι τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ON DEMAND

Exit mobile version