Te Deum | Η Χορωδία της ΕΡΤ στο Τρίτο Πρόγραμμα

Η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Ζέκε, ερμηνεύει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το αριστουργηματικό και σπάνιο έργο του Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι Te Deum  ,  μαζί με την συγκινητική μελοποίηση του 6ου Ψαλμού από τον Κλαούντιο Μοντεβέρντι.

Χορωδία ΕΡΤ

Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 11:00 στην εκπομπή  Όλα τα πρωινά του Τρίτου-Και τώρα ξεκινάει η περιπέτεια της Mελωδίας με παραγωγό τον Γιώργο Κωνσταντίνου, σε απευθείας μετάδοση από το Στούντιο Ε – Αντώνης Κοντογεωργίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Κλαούντιο Μοντεβέρντι

 

-Κλαούντιο Μοντεβέρντι (1567-1643): Domine, ne in furore tuo arguas me (Κύριε, μὴ τῷ θυμῷ σου ἐλέγξῃς με)
Μία από τις συγκινητικότερες συνθέσεις του Μοντεβέρντι, από τις σπάνιες μελοποιήσεις  του 6ου Ψαλμού, για 6 φωνές από το  “Libro primo de motetti” του 1620.

 

 

 

Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι

-Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι (1809-1847): Te Deum, MWV B15
  Για 8 φωνές, εκκλησιαστικό όργανο και βιολοντσέλο
Το  Te Deum είναι ένα αριστουργηματικό, μικρό ορατόριο, που ο Μέντελσον συνέθεσε το 1826 στα 17 του μόλις χρόνια, εμπνευσμένος από τα μεγάλα πρότυπα του μπαρόκ και ειδικά από το ομώνυμο έργο του Χαίντελ. Πρόκειται τρόπον τινά για την πτυχιακή του εργασία στα πλαίσια των σπουδών του με τον Carl Friedrich Zelter (Τσέλτερ), τον διευθυντή της Ακαδημίας (Singakademie) του Βερολίνου και επιφανούς μουσικής προσωπικότητας του 19ου αι. Ο Τσέλτερ ήταν μαθητής δεύτερης γενιάς του Μπαχ και με αυτόν τον τρόπο κρίκος μετάδοσης της σπουδαιότερης μουσικής παράδοσης, βαθύς γνώστης των έργων του μπαρόκ και της αναγέννησης, τα οποία και χρησιμοποιούσε σαν διδακτική ύλη για τους μαθητές του.
Το παρόν Te Deum ενσωματώθηκε επίσης στο ρεπερτόριο της Ακαδημίας, κάτι που καθιστούσε μεγάλη τιμή για τον νεαρό τότε Μέντελσον. Πρόκειται για έργο, του οποίου κάθε μέρος παρουσιάζει διαφορετική σύσταση, από σολιστικό κουαρτέτο ή τετράφωνη χορωδία έως οκτάφωνη διπλή χορωδία με σόλι, εμπνευσμένο από τα πολυχορικά έργα των Γκαμπριέλι και Μοντεβέρντι. Η νεαρή ιδιοφυία του Μέντελσον καταφέρνει έτσι να δημιουργήσει με σχετικά περιορισμένες δυνάμεις (η συνοδεία οργάνου και τσέλου απλώς πλαισιώνει τις φωνές) μια μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών στοιχείων, ουσιαστικά ένα μικρό ορατόριο.
Την Χορωδία συνοδεύουν οι Θάνος Μαργέτης στο όργανο και ο Κωστής Θέος στο τσέλο.

Τα μέρη:

 1. Te deum laudamus
 2. Te aeternum Patrem
 3. Tibi omnes Angeli
 4. Tibi Cherubim
 5. Te gloriosus Apostolorum
 6. Patrem immensae majestatis
 7. Tu rex gloriae
 8. Te ergo quaesumus
 9. Salvum fac
 10. Per singulos dies
 11. Dignare, Domine
 12. Fiat misericordia tua

 

Μιχάλης Ζέκε
(c) by Gergely Máté Oláh

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 στις 11:00 στο

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 FM
https://webradio.ert.gr/trito/

Όλα τα πρωινά του Τρίτου-Και τώρα ξεκινάει η περιπέτεια της Μελωδίας Παρουσίαση: Γιώργος Κωνσταντίνου.

 

Χορωδία ΕΡΤ

Soli:
ΥΨΙΦΩΝΟΙ: Σταυρούλα Γιαννακοπούλου, Μαίρη Γουγούση, Μαρία Ζαβίτσα
ΜΕΣΟΦΩΝΟΙ: Μαρία Βλαχοπούλου, Σοφία Πετρίδη, Ευδοκία Ρεβίδη
ΤΕΝΟΡΟΣ: Στέλιος Σκιαδάς
ΒΑΘΥΦΩΝΟΙ: Φίλιππος Βαζάκας, Νίκος Παινέζης

Θάνος Μαργέτης, εκκλησιαστικό όργανο
Κωστής Θέος , τσέλο

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Ζέκε

 

Ηχοληψία για τα  Μουσικά Σύνολα: Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Ηχοληψία για το Τρίτο Πρόγραμμα: Σπύρος Ηλιάδης


 

Ο Μιχάλης Ζέκε γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών και, ύστερα από προτροπή του Helmuth Rilling, συνέχισε με σπουδές σε πιάνο, εκκλ. όργανο και διεύθυνση στο Μουσικό Πανεπιστήμιο (Musikhochschule) της Στουτγάρδης. Απέκτησε σημαντική εμπειρία ως συνοδός πιανίστας της Ακαδημίας Μπαχ και της Χορωδίας Δωματίου της Στουτγάρδης. Το 2012 έγινε δεκτός στο Dirigentenforum, πρόγραμμα υποτροφιών του γερμανικού ΥΠΠΟ, όπου και παρακολούθησε σεμινάρια με μαέστρους όπως οι Stefan Parkman, Peter Dijkstra κ.α. καθώς και με σύνολα όπως η Χορωδία της Λειψίας και της Σουηδικής Ραδιοφωνίας. Υποστηρίχθηκε επίσης από την υποτροφία Κυβέλης-Χορν, το DAAD και την ένωση φίλων του Μουσικού Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης.
Μεταξύ 2012 και 2015 διετέλεσε διευθυντής χορωδίας στην όπερα της Dijon, οδηγώντας την χορωδία στην κατάκτηση σημαντικού ρεπερτορίου, λυρικού αλλά και ορατορίου ή α καπέλα. Το 2014 καλείται στην English National Opera του Λονδίνου για την προετοιμασία του «TheGospel according to the Other Mary» του John Adams. Την ίδια χρονιά η νεανική του χορωδία Candides αποσπά το 1ο βραβείο στην διεθνή διαγωνισμό του Neuchâtel (Ελβετία). Το 2015 αναλαμβάνει την γαλλική χορωδία δωματίου Arsys Bourgogne. Η ηχογράφηση «Naissance deVénus» με γαλλικά έργα α καπέλα από τον Ντεμπυσί έως τον Μεσσιάν έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και τιμηθεί με «choc» του περιοδικού Classica καθώς και με 5/5 «Diapasons».
Το 2019 ιδρύει την ευρωπαϊκή χορωδία δωματίου Cythera. Η πρώτη τους ηχογράφηση, «Homelands Vol. I», δημοσιεύεται το 2021 με μεγάλη επιτυχία και ονομάζεται υποψήφια για το Βραβείο της Γερμανικής Μουσικοκριτικής (το οποίο τελικά αποδόθηκε στην εξαιρετική χορωδία δωματίου RIAS του Βερολίνου).
Συνεργάζεται τακτικά με ραδιοφωνικά σύνολα σε Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ελλάδα. Είχε διατελέσει καθηγητής διεύθυνσης στην Τυβίγγη, ενώ τώρα διδάσκει στην Στουτγάρδη, όπου και διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία του Πανεπιστημίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«In Dulci Jubilo» – Μια μοναδική συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ με χάλκινα πνευστά | Παρασκευή 25.11.2022
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, και ώρα 20:00, στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών (Πανεπιστημίου 24 και Ομήρου 9), η Χορωδία
Βραδιά Strauss από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ | 16.11.2022, 20:30
Μια μοναδική βραδιά μουσικής πανδαισίας θα προσφέρει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στις 20:30. Με εκατονταμελή
«Τα τραγούδια του ’40» – Συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια | 26.10.2022, 20:30
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ παρουσιάζουν «Τα τραγούδια του ’40», μια μοναδική επετειακή συναυλία-αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, στο Δημοτικό
Μικρά Μουσικά Σύνολα –Αφιέρωμα στην υψίφωνο Edita Gruberova | 15.10.2022, 20:00
Studio C - Ηχογραφήσεις των Μουσικών Συνόλων και του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας  -Αφιέρωμα στην υψίφωνο Edita Gruberova Η ηχογράφηση που οργάνωσαν  τα Μουσικά
«Συμφωνικό ρεμπέτικο – Από τη Σμύρνη και την Πόλη στον Πειραιά» στην ΕΡΤ2 | 29.09.2022, 22:00
Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, στις 22:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει τη συναυλία που έδωσε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στο Λιμανάκι Κερατσινίου, με

Ποιοί είμαστε

Μουσικοί Χορωδίας

Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ

Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ
Τάσος Ρωσόπουλος

Γραμματειακή υποστήριξη
Ζωή Χαμηλάκη

Διοικητική υποστήριξη
Κώστας Γόντικας

Δημοσιογραφική υποστήριξη
Κωνσταντίνα Γιαννούτσου

Τμήμα Παραγωγής
Προϊσταμένη τμήματος παραγωγής
Μαρία Κοπανά

Διευθυντές Παραγωγής
Γιάννα Κοτοπούλη
Σωτηρία Σβόλη
Δημήτρης Βεργίνης
Γιάννης Βρυζάκης
Βασίλης Δραμουντάνης

Υπεύθυνος Φροντιστηρίου
Θανάσης Μπλίκας

Φροντιστές
Κώστας Καραμούκος
Δημήτρης Μαρούλης
Βαγγέλης Σαγρής

Αντιγραφείς
Χαρά Βλάχου
Ευδοξία Υψηλάντη

Ενορχηστρωτής
Αχιλλέας Γουάστωρ

Μουσική Σύμβουλος
Χριστίνα Σιώρου

Τμήμα Ηχοληψίας
Προϊστάμενος τμήματος Ηχοληψίας
Μιχάλης Συγλέτος

Ηχολήπτες
Κώστας Γιαννακόπουλος
Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Διονύσης Λυμπέρης
Βασίλης Χανιώτης