Ανάσες Φωνών | Η Χορωδία της ΕΡΤ στην Ροτόντα | ΕΡΤ3 Πέμπτη 6 Ιανουαρίου στις 19.45

Ανάσες Φωνών

« Όσο θα ανασαίνουν οι άνθρωποι, κι όσο τα μάτια θα βλέπουν»
                                                                 (Ουίλιαμ Σαίξπηρ, απόδοση Γιώργος Κυριαζής)

Η ΕΡΤ3 σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ παρουσιάζουν, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, τη χορωδιακή συναυλία Ανάσες Φωνών, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 στις 19:45. Πρόκειται για μαγνητοσκοπημένη συναυλία χορωδιακής μουσικής, παραγωγής ΕΡΤ3, με τη Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση της καταξιωμένης μαέστρου Αγγελικής Πλόκα, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Μέσα από χορωδιακά έργα, Ελλήνων και ξένων συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, βασισμένα σε ποιήματα των Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Πώλ Μπουρζέ, Ναζίμ Χικμέτ, Γκέοργκ Φρίντριχ Ντάουμερ, Οκτάβιο Πας και Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,  ενώνονται οι ανάσες των φωνών και δημιουργούνται μικρές φωτεινές σκέψεις.

Υπάρχουν στιγμές , σαν αυτές που ζούμε, που αναρωτιόμαστε ξανά για τα αληθινά πράγματα. Γι’ αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή. Κι αναζητούμε καταφύγιο στην ομορφιά για να αναθαρρήσουμε. Στην ομορφιά δύο ματιών, ενός χαμόγελου, μιας μελωδίας, ενός λουλουδιού που ανοίγει στον πρωινό ήλιο, στο τιτίβισμα των πουλιών, σ΄ ένα όμορφο απόγευμα, σε μια γαλήνια νύχτα, σε μια βόλτα στην πόλη. Συνάμα επανεκτιμούμε αξίες, όπως η ελευθερία, ο έρωτας, η αγάπη για την ίδια την ζωή. Μέσα από  τα τραγούδια ανοίγουμε την πόρτα στην ομορφιά και στα μικρά πράγματα που μας καλούν, αφήνοντας τα να μιλήσουν τα ίδια…
«Όσο θα ανασαίνουν οι άνθρωποι, κι όσο τα μάτια θα βλέπουν»…

Το πρόγραμμα της συναυλίας:

Το τραγούδι των πουλιώνΚλεμάν Ζανεκέν (1485 – 1558)
Ο Κλεμάν Ζανεκέν ήταν επιφανής Γάλλος συνθέτης της Αναγέννησης, κι ένας από τους πιο διάσημους συνθέτες των πολυφωνικών chanson (τραγουδιών). Τα μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια του συνήθως μιμούνταν έξυπνα φυσικούς ή τεχνητούς ήχους. Το Τραγούδι των πουλιών  μιμείται το κελάϊδισμα διαφόρων πουλιών. 

Να σε συγκρίνω με μέρα καλοκαιρινή; Νιλς Λίντμπεργκ (γεν. 1933)
Ο Σουηδός πιανίστας και συνθέτης της τζαζ, Νιλς Λίντμπεργκ, έχει αναπτύξει ένα μοναδικό μουσικό ιδίωμα συνδυάζοντας στοιχεία λαϊκής μουσικής και τζαζ με τα δομικά στοιχεία της κλασικής μουσικής. Μέσα από την σύνθεση του, για α καππέλλα μικτή χορωδία, πάνω στο διάσημο  Σονέτο Ν. 18 του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αφουγκράζεται κανείς τον έρωτα του ποιητή, που συγκρίνει την αγάπη του με μια καλοκαιρινή μέρα.

6 Μοραβικά Τραγούδια Αντονίν Ντβόρζακ (1841- 1904)
αρ.2 Ο δρόμος της αγάπης

αρ.5 Αγριοτριαντάφυλλα
Ανήκουν σ’ έναν κύκλο  τραγουδιών βασισμένων στη λαϊκή ποίηση της Μοραβίας που συνέθεσε ο Αντονίν Ντβόρζακ μεταξύ 1875 και 1881. Η Χορωδία της ΕΡΤ ερμηνεύει δύο από αυτά, στα οποία υμνείται η δύναμη της αγάπης και η ομορφιά της φύσης.

Όμορφο απόγευμα – Κλώντ Ντεμπισύ(1862-1918)
Ο Κλώντ Ντεμπισύ, από τους πιο γνωστούς Γάλλους συνθέτες, έγραψε τη μελωδία του τραγουδιού Όμορφο απόγευμα, όταν ήταν ακόμη έφηβος, πάνω σε ποίηση του Πώλ Μπουρζέ, προτρέποντας  να γευτεί ο άνθρωπος το δώρο της ζωής.

Όμορφη Πόλη – Μίκης Θεοδωράκης (1925 – 2021)
Η  Όμορφη πόλη  γεννήθηκε από τους στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη και τη μουσική του αδελφού του, Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στις πρώτες ηχογραφήσεις καταγράφεται και με τον τίτλο «Θα γίνεις δικιά μου». Περιλαμβάνεται στον κύκλο τραγουδιών «Λιποτάκτες» (1952-54), γνώρισε πολλές εκτελέσεις και η επιτυχία του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

26 Σεπτέμβρη 1945Xρήστος Σαμαράς (γεν. 1956)
Ο συνθέτης Χρήστος Σαμαράς συνέθεσε το συγκεκριμένο έργο βασισμένος στην συλλογή “Τα ποιήματα των 9-10 μ.μ.” τα οποία ο Ναζίμ Χικμέτ  έγραψε για τη γυναίκα του, το 1945, όταν ήταν έγκλειστος στις φυλακές της Προύσας. Το έργο διακατέχει έντονη λυρικότητα, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εκφραστικότητα του κειμένου.

Όμορφη νύχτα – Γιοχάνες Μπραμς (1833- 1897)
Πρόκειται για το πρώτo από τα 4 Κουαρτέτα, Οp. 92 του Γιοχάνες Μπραμς σε ποίηση του Γκέοργκ Φρίντριχ Ντάουμερ. Στο έργο αυτό ο Μπραμς εξυμνεί τη νύχτα, τη φύση και τον έρωτα, μέσα από ένα μουσικό διάλογο ανάμεσα στις φωνές και το πιάνο, μεταφέροντας έτσι τον ακροατή στην ομορφιά της νύχτας αυτής..

Ξαφνική Καταιγίδα – Έρικ Γουίτακερ (γεν.1970)
Ο βραβευμένος με Grammy Award Αμερικανός Έρικ Γουίτακερ, είναι ένας από τους πιο γνωστούς εν ζωή συνθέτες χορωδιακών έργων. Στην Ξαφνική Καταιγίδα, την οποία συνέθεσε όταν ήταν 21 ετών, χρησιμοποίησε την ποίηση του Οκτάβιο Πας ως σημείο εκκίνησης για να προκαλέσει με εντυπωσιακό τρόπο μια ηχητική καταιγίδα, ως ένα κάλεσμα βοήθειας για την διψασμένη Γη.

Ρομανθέρο Χιτάνο, Op. 152 – Mάριο Καστελνουόβο Τεντέσκο (1895-1968)
  αρ.1 Μικρή μπαλάντα για τα 3 ποτάμια
  αρ.2 Η κιθάρα
  αρ.5 Ενθύμιον
  αρ.7 Κρόταλο
Ο Ιταλός συνθέτης Mάριο Καστελνουόβο Τεντέσκο συνέθεσε το Ρομανθέρο Χιτάνο, Οp. 152, ένα έργο για χορωδία και κιθάρα, σε ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Συλλογή Poema del Cante Jondo), μελοποιώντας επτά ποιήματα τα οποία εξυμνούν την ομορφιά της Ανδαλουσίας, των ανθρώπων της και της φύσης. Στο έργο υπάρχουν ξεκάθαρα τα στοιχεία του φλαμένκο και το τραγουδιστικό στυλ του, μέσω του οποίου εκφράζονται έντονα ανθρώπινα συναισθήματα και βιώματα.

Σολίστ Γιάννης Γιαγουρτάς, κιθάρα
Κρουστά:Αλέξανδρος Ιωάννου, Bruno Semanjaku, Αναστασία Σοφία Αναστασοπούλου

Συνοδεύει στο πιάνο ο Αλέξανδρος Μακρής

Χορωδία ΕΡΤ

Μουσική Διεύθυνση  Αγγελική Πλόκα

 

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης
Μουσική σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου
Δ/νση Παραγωγής Χορωδίας: Σωτηρία Σβόλη

Δ/νση Παραγωγής ΕΡΤ3: Θόδωρος Τσέπος
Δ/νση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Μπουκουβάλας
Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«In Dulci Jubilo» – Μια μοναδική συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ με χάλκινα πνευστά | Παρασκευή 25.11.2022
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, και ώρα 20:00, στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών (Πανεπιστημίου 24 και Ομήρου 9), η Χορωδία
Βραδιά Strauss από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ | 16.11.2022, 20:30
Μια μοναδική βραδιά μουσικής πανδαισίας θα προσφέρει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στις 20:30. Με εκατονταμελή
«Τα τραγούδια του ’40» – Συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια | 26.10.2022, 20:30
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ παρουσιάζουν «Τα τραγούδια του ’40», μια μοναδική επετειακή συναυλία-αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, στο Δημοτικό
Μικρά Μουσικά Σύνολα –Αφιέρωμα στην υψίφωνο Edita Gruberova | 15.10.2022, 20:00
Studio C - Ηχογραφήσεις των Μουσικών Συνόλων και του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας  -Αφιέρωμα στην υψίφωνο Edita Gruberova Η ηχογράφηση που οργάνωσαν  τα Μουσικά
«Συμφωνικό ρεμπέτικο – Από τη Σμύρνη και την Πόλη στον Πειραιά» στην ΕΡΤ2 | 29.09.2022, 22:00
Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, στις 22:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει τη συναυλία που έδωσε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στο Λιμανάκι Κερατσινίου, με

Ποιοί είμαστε

Μουσικοί Χορωδίας

Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ

Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ
Τάσος Ρωσόπουλος

Γραμματειακή υποστήριξη
Ζωή Χαμηλάκη

Διοικητική υποστήριξη
Κώστας Γόντικας

Δημοσιογραφική υποστήριξη
Κωνσταντίνα Γιαννούτσου

Τμήμα Παραγωγής
Προϊσταμένη τμήματος παραγωγής
Μαρία Κοπανά

Διευθυντές Παραγωγής
Γιάννα Κοτοπούλη
Σωτηρία Σβόλη
Δημήτρης Βεργίνης
Γιάννης Βρυζάκης
Βασίλης Δραμουντάνης

Υπεύθυνος Φροντιστηρίου
Θανάσης Μπλίκας

Φροντιστές
Κώστας Καραμούκος
Δημήτρης Μαρούλης
Βαγγέλης Σαγρής

Αντιγραφείς
Χαρά Βλάχου
Ευδοξία Υψηλάντη

Ενορχηστρωτής
Αχιλλέας Γουάστωρ

Μουσική Σύμβουλος
Χριστίνα Σιώρου

Τμήμα Ηχοληψίας
Προϊστάμενος τμήματος Ηχοληψίας
Μιχάλης Συγλέτος

Ηχολήπτες
Κώστας Γιαννακόπουλος
Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Διονύσης Λυμπέρης
Βασίλης Χανιώτης